svētdiena, 2011. gada 3. aprīlis

15 klupšanas akmeņi strādājot fotostudijā.

Ļoti labs veids, kā izpausties radoši fotogrāfijā, ir nākt bildēt fotostudijā. Bieži vien cilvēki, kuri fotografē studijā, dara to pirmo reizi vai arī nav vienkārši saskārušies vēl ar dažiem no izaicinājumiem, ko darbs fotostudijā rada. Tā kā piedāvāju savu fotostudiju izīrēt arī citiem fotogrāfiem bez pieredzes, tad šeit var iepazīties ar 15 padomiem, kā kļūt par labākiem fotogrāfiem un nepieļaut šīs kļūdas nākotnē. Rakstā ir tīri praktiski fotografēšanas padomi, kā arī daži profesionāli ieteikumi. Un tātad šie 15 klupšanas akmeņi ir:

Kļūda #1. Nepārliek gaismas fotostudijā. Viena no lielākajām kļūdām, ko amatieru fotogrāfs var pieļaut strādājot fotostudijā, ir sākt fotografēt ar tieši tādu gaismu izvietojumu, kā iepriekšējais fotogrāfs ir beidzis pirms Tevis. Ja iepriekšējais fotogrāfs ir fotografējis grupas bildi vai fotografējis gadu vecu mazuli, tad gaismu izvietojums būs pilnīgi cits. Tas pats var attiekties uz sievieti, kura vēlas izskatīties par 20 gadiem jaunāka, vai džeku, kurš būs uz kāda "bojevika" filmas plakāta. Pilnīgi dažādi gaismu izvietojumi. Fotogrāfa uzdevums ir pārvietot gaismas atkarībā no tā, kas ir jāfotografē. Kā Tu iemācīsies, ja nekustināsi gaismas vispār? Foto salonos gaismas gandrīz nekad netiek kustinātas, līdz ar to rezultāts visu laiku ir viens un tas pats.

Kļūda #2. Saslēdz visas gaismas uzreiz. Ne vienmēr, lai uzbildētu labu fotogrāfiju, ir nepieciešamas vairākas gaismas. Bieži vien pietiek ar dažām, vairumā gadījumu pat tikai ar vienu. Pat, ja Tev nepieciešams strādāt ar vairākām gaismām, sāc tās likt pakāpeniski, pieliekot tikai tur, kur nepieciešams. Ja būs ieslēgtas visas gaismas uzreiz un uz maksimālo jaudu, tad būs grūti saprast, ko katra gaisma dod bildē.

Kļūda #3. Nostāda modeli, kur pagadās. Lai gan nav īsti tāda pareizā veida, kā ir jāfotografē cilvēki, bieži vien nākas novērot interesantu parādību, ka neprofesionāli modeļi iet pēc iespējas tuvāk pie fona. Fotogrāfa uzdevums ir norādīt modelim viņa atrašanās vietu uz fona. Tas nepieciešams, lai varētu precīzi salikt gaismas. Tāpat var panākt arī interesantas ēnas uz fona. Taču, ja modelis stāv pārāk tuvu fonam, tad par interesantām fona ēnām nevar būt ne runas. Kā arī pārāk tuva stāvēšana fona izliekumam var palielināt fona sabojāšanas risku. Dāmas ar augstpapēžu kurpēm var nodarīt lielus zaudējumus fotostudijas foniem, ja tiek uzkāpts kādā no izliekuma vietām. Papīrā, finierī un reģipsī uzreiz būs caurums.

Kļūda #4. Lieto platleņķus, lai fotografētu portretus. Daudziem cilvēkiem, kuri nāk uz fotostudiju, bieži vien ir tikai viens standarta objektīvs, kurš ir platleņķis no viena gala un teleobjektīvs no otra gala. Slinki fotogrāfi bieži vien nekustās ne no vietas un tik zūmo savus objektīvus kā vien vajag, lai dabūtu visu, kas nepieciešams, iekšā kadrā. Taču portreti labāk izskatās, ja tie ir fotografēti vismaz ar 50mm objektīvu. Fotostudijā iespējams ar šādu objektīvu fotografēt cilvēku pilnā augumā ar crop sensora tipa spoguļkameru. Atkāpšanās distance ir pieejama 7 metri, tas ir pilnīgi pietiekoši, lai nebūtu jāfotografē ar platleņķi tieši sejā.

Kļūda #5. Neņem līdzi savu mūziku. Daļa no izdevušās fotosesijas ir laba un atmosfēru radoša mūzika. Uz fotostudiju ir iespējams ņemt līdz arī savu mūziku. To var ierakstīt gan diskā, gan kā mp3, gan kā flash atmiņu iespraust mūzikas atskaņotājā. “Kasetnieks” arī ir pieejams. Pieskaņota mūzika fotosesijai ir daudz labāka nekā parasts radio, jo tur skan nepiemērota mūzika un ļoti daudz muļķīgu reklāmu, kas var sabojāt visu noskaņu.

Kļūda #6. Nerezervē savai fotosesijai pietiekami daudz laika. Bieži vien fotosesija var aizkavēties dažādu iemeslu dēļ , piemēram, kāds nokavē, tehniskas problēmas, liek make-up par ilgu, matu sakārtojums jāpārtaisa, jo klientam nepatīk u.c. Tāpēc daudz labāk ir rezervēt sev pietiekami daudz laika, lai varētu bez stresa visu izdarīt un padarīt. Ja laiks nedaudz paliks pāri, tad to var izlietot fotografējot kādas radošās bildes, pamācīties jaunus gaismu izvietojumus vai vienkārši iet dzert tēju kopā ar klientu. Tas ir daudz labāk un arī ne tik dārgi, kā nedabūt pašu svarīgāko bildi, nočakarēt sev nervus un atdot klientam nenostrādātas fotogrāfijas.

Kļūda #7. Neierēķina make-up un frizūras laiku. Lai kārtīgi uzliktu make-up vai saveidotu frizūru, daudziem vizāžistiem ir nepieciešams līdz 1h laika vai pat vēl ilgāk. Pirms fotosesijas sarunā ar savu stilistu noskaidro par nepieciešamajiem laikiem + pieliec klāt vēl rezervi. Nav īsti gudri paņemt fotostudiju uz 3h, kur stilists, frizieris un vizāžists darbojas ap modeli 2h 45min, un pa atlikušajām 15min fotogrāfam ir jāiemūžina šis skaistums.

Kļūda #8. Cenšas iespraukties kādā īpašā laikā. Vislabāk ir tad, ja pēc darba beigām, pēc Tevis vairs neviens nenāk strādāt uz fotostudiju, un Tev būs iespējams pagarināt laiku, ja tas būs nepieciešams. Taču ne vienmēr tas ir iespējams studijas noslogojuma dēļ. Tāpēc vislabāk ir pierakstīties tad, kad cilvēku nāk mazāk. Piemēram, darba dienās. Labās fotostudijās viss darba grafiks ir pieejams internetā, un Tu vari redzēt, kad fotostudija ir brīva. Izmanto to pirms runā fotosesijas laiku ar modeli/klientu.

Kļūda #9. Neņem neko līdzi uz fotosesiju. Fotostudijā Stabu ielā 42 auto var novietot pie pašām fotostudijas durvīm bezmaksas autostāvvietā un, līdz ar to, uz fotosesiju var ierasties piekrautu pilnu mašīnu ar drēbēm, aksesuāriem, dekorācijām u.t.t. Protams, tas nav iespējams, ja brauc ar trolejbusu uz kādu fotostudiju, kura neatrodas centrā, tad līdzi var paņemt diezgan maz ko.

Kļūda #10. Nereklamē sevi fotostudijas kalendārā. Tā kā fotostudijas strādā pēc pieraksta principa un kalendārs ir publisks, tad, lai popularizētu sevi, fotogrāfi var norādīt kalendārā savu pilno vārdu, pseidonīmu un mājaslapu/blogu. Ja esi iesācējs, tad daudzi uzreiz par Tevi uzzinās, jo strādāsi vienā studijā ar jau pieredzējušiem profesionāļiem un labiem meistariem.

Kļūda #11. Neizmanto fotostudijas papildus pakalpojumus. Fotostudija piedāvā ne tikai nākt bildēt, bet arī nomāt papildus aprīkojumu un foto apmācību ar studijas gaismām. Par lieku latiņu var iznomāt un pamēģināt vis kaut kādus štrumentus, piemēram, flashmetru, trigerus, dažādas krāsu korekcijas kartes un pat fotoaparātu. Ja esi iesācējs, tad pāris pirmās fotosesijas vari prasīt palīdzību jau pieredzējušam fotogrāfam. Foto konsultācijas ir pieejamas visiem, neatkarīgi no iepriekšējām zināšanām.

Kļūda #12. Fotogrāfi/klienti kavē uz savām fotosesijām. Fotostudijā ir paredzēts ierasties 5min pirms fotosesijas sākuma, lai varētu noģērbt virsdrēbes, parakstīt studijas nomas vienošanos un sākt jau likt gaismas. Ja 30min esi nokavējis no 1stundas rezervētas fotosesijas, tad Tu drīksti strādāt tikai atlikušo pusstundu. Par rezervēto laiku ir tāpat jāmaksā pilnībā. Ja esi nokavējis, neesi paspējis neko īsti nobildēt un pēc Tevis neviens nav pierakstījies, tad fotostudija var piedāvāt Tev noīrēt studiju uz vēl papildus stundu.

Kļūda #13. Smērē fonu, uz kura pašiem būs jāstrādā. Viena no lielākajām īres fotostudijas problēmām ir cīņa ar sasmērētiem foto foniem. Tādēļ daudzās fotostudijās ir ļoti strikti noteikumi par papīra fona izmantošanu un katra sabojātā fona metra kompensācijas, ja nelieto aizsargstiklu. Strādājot uz papīra fona ir obligāti jālieto aizsargstikls, un, ja lieto stacionāro fonu, tad pa to ir jāstaigā bez apaviem vai modeļu apavu zoles ir jāaplīmē ar īpašu aizsarglentu. Aizsarglenta turas pie zolēm, tā nekrīt nost, nav redzama fotogrāfijās un nodrošina fona perfektu tīrību, kā arī viegli ņemas nost pēc fotosesijas un neatstāj nekādas pēdas uz apaviem. Kā arī pasargā pilnīgi jaunu apavu zoles no deldēšanās, ja tie pēc tam jāatdod veikalā, kur tie izsniegti pret garantijas vēstuli.

Kļūda #14. Pārāk daudz cilvēku fotostudijā. Viena no milzīgākajām kļūdām ir atļaut klientam uz fotosesiju ņemt visus savus draugus un radiniekus, kā arī veidot pārāk lielas komandas pie reklāmas foto kampaņām. Neprofesionāli modeļi bieži vien kameras priekšā nejūtas īsti ērti. Bet iedomājies skatu, kad uz Tevi skatās vēl 20 cilvēki! Īpaši kaitinoši mēdz būt līdzi paņemtie draugi - neizdevušies mākslinieki, kuri "zina, kā vajag labāk" un sāk mācīt modeli un fotogrāfu, kā pozēt un strādāt. Palielināts cilvēku skaits nav vēlams, jo visiem nav kur palikt, viņi lien, kur nevajag, smērē fonu un traucē strādāt ar saviem komentāriem un liekajām piezīmēm.

Kļūda #15. Sarunā fotosesijas ar "uzmetējiem". Ir ļoti nepatīkami, ja fotosesija neizdodas, jo kāds pēdējā brīdī ir saslimis vai pēkšņi netiek. Taču ir klienti, kuri sarunā fotosesijas pie fotogrāfiem un tad pēdējā brīdī atsaka vai neatnāk vispār. Lai nepieļautu tādus gadījumus, fotogrāfam ir jāsazvanās pa telefonu ar klientu/modeli vienu dienu pirms fotosesijas un fotosesijas dienā pāris stundas pirms sesijas. Fotostudijas darbojas pēc pieraksta principa. Ja netiek paziņots laicīgi, ka netiec, tad Tu tiec uzskatīts par "uzmetēju" un jebkurā gadījumā esi fotostudijai parādā naudu par visu rezervēto laiku. Ja laicīgi viss tiek atteikts, tad cilvēciski var vienoties par cita laika rezervēšanu.

Ar cieņu,
Ronalds Šulcs
http://www.sulcs.lv/