sestdiena, 2008. gada 9. augusts

Objektīvs

Objektīvs sastāv no vairākām lēcām un ir domāts, lai projicētu skaidru attēlu uz digitālo sensoru vai foto filmu. Objektīvs var būt iebūvēts jau pašā kamerā(kompaktkamerās, mobilajos telefonos), vai tas var būt arī noņemams un apmaināms pret citiem objektīviem(spoguļkamerās un cita veida profesionālākās kamerās).

Fokusa attālums
Fokusa attālums atbild par to, cik daudz mēs varam sabāzt vienā kadrā. Jo mazāks fokusa attālums, jo lielāku laukumu varam iekadrēt. Kad cipariņš fokusa attālumam paliek lielāks, jo šaurākā leņķī fotoaparāts redz, toties tālāk esošie priekšmeti izskatās tuvāki. Šo attālumu pieraksta milimetros(mm).


Diafragma
Fotogrāfu aprindās bieži vien saukta arī par objektīva gaismas spēju. Nav slikta objektīva, ir tikai par maz gaismas. Parasti objektīvus cenšas taisīt pēc iespējas gaismas caurlaidīgākus, kas fiziski palielina to izmaksas sakarā ar izmantotajiem materiāliem. Jo objektīvs būs gaišāks, jo dārgāks tas būs. Ļoti gaišus objektīvus augstā godā tur fotoreportieri, kuriem bieži vien nākas strādāt ļoti sliktos gaismas apstākļos, un, ja ir labi liels objektīvs līdzi, tad ar to var arī izcelt no tumsas vis kaut kādas bildes. Vairāk informāciju par šo tēmu var iegūt sadaļā diafragma.


Zoom jeb tālummaiņas objektīvi
Tie ir objektīvi ar vairākiem fokusa attālumiem. Piem., Canon EF 24-70mm f/2.8 L ir zoom objektīvs, kuram fokusa attālums ir no 24mm līdz pat 70mm. Tas ir apmēram 3x zooms, ko ļoti popularizē daudzi fotoaparātu ražotāji, īpaši iesācēju vai kompaktkameru tirgū. Zoom objektīvi ir ļoti labi, jo ar tiem ir ļoti viegli strādāt. Diemžēl, ir arī savi mīnusi, kas atstāj iespaidu uz pašas bildes optisko kvalitāti.


Fiksētie/Gaišie/Prime objektīvi
Tie ir objektīvi, kuriem ir tikai viens fokusa attālums. Piem., Canon EF 50mm f/1.8. Šim objektīvam nevar ne pievilkt tuvāk to, ko redzi, nedz arī otrādi. Ja gribi dabūt visu grupas foto ar šo objektīvu iekšā kadrā, tad nāksies pašam fiziski atkāpties pāris soļus. Noteikti Tu tagad padomāsi, ka tas tak ir baigi stulbi un neparocīgi, un varbūt tā arī ir. Bet sakarā ar vienkāršo konstrukciju, šie objektīvi parasti ir daudz kvalitatīvāki par zoom objektīviem. Tāpēc bieži vien profesionāļi izvēlas tieši fiksētos objektīvus. Nemaz nerunājot par to, ka tie arī parasti ir daudz gaišāki. Un pati labākā ziņa ir tā, ka tie arī ir daudz, daudz lētāki. Jau pieminētais Canon EF 50mm f/1.8 objektīvs ir nopērkams pa 60Ls naudiņām(cena var augt sakarā ar inflāciju un laiku, kad šo rakstu lasi).


Image stabilization/Vibration Reduction – Attēla stabilizācijas mehānisms
Firmas Canon un Nikon daudzos savos objektīvos iebūvē iekšā attēla stabilizatorus. Canoniem to apzīmē kā „IS”, bet Nikoniem kā „VR” funkciju. Tas dod to, ka ar objektīvu var fotografēt daudz tumšākos apstākļos bez statīva un rezultātā iegūsi asu bildi. Šī funkcija atkal ir īpaši svarīga tiem, kuri nevar atļauties līdzi nēsāt statīvu, vai arī, kuriem ir ļoti ātri jāstrādā un statīva izlikšana vienkārši nav iespējama. Diemžēl, ir arī sliktā ziņa. Šī funkcija sadārdzina objektīvu uz pusi. Firma Pentax ir izveidojusi savu stabilizācijas mehānismu, kas jau ir iebūvēts iekšā pašā kamerā un jebkurš objektīvs kļūst par stabilizētu objektīvu.


Macro Objektīvi
Esi kādreiz internetā vai žurnālos redzējis bildes, kur ir nobildēts kāds kukainīts ļoti lielā palielinājumā? Tas ir panākts ar īpašiem macro objektīviem. Parastajiem objektīviem ir minimālā fokusēšanās distance, tas nozīmē, ka ir kaut kāda robeža, cik tālu var objektīvu pielikt objektam klāt, lai tas varētu iestādīt asumu. To var uzzināt atrodot šo informāciju savā kameras pamācībā, bet, ja Tev ir spoguļkamera, tad uzskrūvē virsū objektīvu. Ieliec Manual fokusa režīmā un fokusēšanas gredzenu atgriez uz tuvāko galu. Un tad fiziski kustinot pašu objektīvu tuvini klāt kādam priekšmetam, un Tu atradīsi to vietu, kur objekts ir ass, bet pēc tam vairāk asuma nav. Macro objektīviem šī lieta ir īpaši koriģēta un ar tiem ir iespējams pielīst klāt mazai mušiņai īpaši tuvu. Makro objektīvus parasti apzīmē ar vārdu Macro tā nosaukumā, piem Canon EF 100mm f/2.8 MACRO.


Fish Eye
Tie ir objektīvi kuri optiski grauj zīmējumu un veido tādu kā lodes efektu, jo to priekšlēca ir īpaši izliekta. Sava interesantā skata dēļ, tos iesauc arī par zivs acīm. Praktiski šie objektīvi ir ļoti reti kad izmantojami un vairāk paredzēti tieši „mākslas” taisīšanai. Savu fizisko īpašību dēļ, tie spēj ietvert līdz pat 180° lenķi. Tā kā, ja kaut ko bildēsi ar tādu, uzmanies, jo kadrā var trāpīt arī tavas kājas!


Optiskie defekti
Distorsija – optisks attēla kropļojums, kas veido attēlam lodveida formu.
Hromatiskā aberācija – krāsu ēnu un asa kontrasta pārejas.
Vinjetēšana – attēls uz malām kļust daudz tumšāks.


Tilt-Shift objektīvi
Tie ir objektīvi, kas ir īpaši paredzēti arhitektūras un dažādu simetrisku priekšmetu bildēšanai. Kad ar parastu objektīvu nostājas pie augstas mājas un paceļ uz augšu, tad māja sagāžas kadrā, un apakšā tā izskatās ļoti plata, bet augšā ļoti šaura. Ar šiem shift objektīviem var izlabot šo kļūdu. Firma Canon ražo 3 šādus shift objektīvus (24mm, 45mm, 90mm), un tie ir manuālās fokusēšanās objektīvi. Līdz ar digitālās ēras attīstību, tādās programmās kā Adobe Photoshop, ir iespējams daļēji koriģēt šo problēmu. Tomēr, ja esi nolēmis daudz bildēt arhitektūru, tad izdevīgāk tomēr ir nolikt tos 800Ls par tādu vienu objektīviņu un miers.


Kādu objektīvu man pirkt?
Viss ir ļoti vienkārši, viss ir atkarīgs no tā, ko Tu konkrēti taisies bildēt!
Līdz 15mm skaitās Fish eye objektīvi. Kad gribas kaut ko milzīgu interesanti nobildēt.
No 16mm līdz 24mm skaitās platleņķi. Kad nav, kur atkāpties, un daudz, ko vajag dabūt iekšā kadrā.
50mm skaitās cilvēka redzes leņķis. Tas nozīmē, ka objektīvs redz tādā pašā lenķī kā cilvēks, tikai to ierobežo kadra malas. Ja gribas bildēt kaut ko īpaši pedantiski pareizi, tad šis ir tas fokusa attālums ,kas ir jāizvēlas.
85mm līdz 135mm skaitās jau portreta objektīvi. Izmantojot šādus objektīvus, cilvēks izskatās daudz skaistāks.
No 85mm un uz augšu arī skaitās teleobjektīvi. Domāti, lai pievilktu klāt tālu esošus priekšmetus.
No 800mm skaitās jau teleskopi. Tie domāti dažādu astronomisku objektu bildēšanai.


Mana paša arsenālā šobrīd atrodas sekojoši objektīvi:
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5
Canon EF 24-70mm f/2.8
Canon EF 85mm f/1.8

2 komentāri:

  1. Uzmanibu !!

    Tas ir Aso ietaupijums un aizdevumu kreditešanas uznemums. ja jums ir nepieciešams kredits, lai personigo biznesu, vai jums ir nepieciešams kredits, lai nodzestu visu savu rekinu, ludzu sazinieties ar musu musu šeit e-pastu: lai iegutu vairak informacijas. Jusu informacijai, musu uznemums izsniedz aizdevumu 5% procentu likmi, ja Jums ir interese laipni noklut atpakal pie mums nekavejoties, lai sanemtu darits ar savu kredita parvedums apstiprinajuma dokuments ok.

    Sazinaties e-pasts: (finance_institute2015@outlook.com)

    Nevilcinieties piemerot.

    AIZDEVUMA AIZDEVUMU PLC

    AtbildētDzēst
  2. Es gribu ieteica Dr. ade kā labāko burvestību ritentiņš no Āfrikas, viņš ir labs un guanīna cilvēks, kurš palīdzēja man, man nāca pāri viņa liecības tiešsaistē un kā viņš palīdz cilvēkiem atvest savu mīļāko, sākumā es domāju, ka viņš bija viens no tiem scammer bet es decried izmēģināt, bet uz manu vislielāko pārsteigumu viņš labu darbu un mana mīlestība ir atpakaļ uz mani, kas dzīvo kopā kā viens. tas viss bija tāpēc, ka Dr ADE, jūs varat sazināties ar viņu šodien un saņemt savu problēmu atrisināta. Call/Whatsapp + 27740386124 vai e-pastu viņam: aoba5019@gmail.com.  

    AtbildētDzēst