pirmdiena, 2010. gada 6. decembris

Cik maksā fotostudija?

Ronalda Šulca Fotostudija
Edīte jautā:
Sveiki ! Ja Jums ir brīvs brītiņš , būšu ļoti pateicīga, ja atbildēsiet man uz 2 jautājumiem . Esmu tikko sākusi mācīties par fotogrāfu , tādēļ vēl neko nesaprotu šajā jomā . Viens pazīstams cilvēks , kurš mazliet nodarbojas ar fotogrāfiju , man pateica , ka vislabākās fotogrāfijas sanāk ar objektīvu 24-70 ? Nāk Ziemassvētki , draugi prasa, ko man dāvināt , vai ir vērts prasīt šo objektīvu ?
Un vēl gribēju pajautāt , cik apmēram ir vajadzīgi ieguldījumi , lai daudz maz normāli iekārtotu savu pirmo fotostudiju ?
Jau iepriekš saku liels paldies .


Ronalds Šulcs atbild:
Sveika!
Tā gluži taisnība nav, ka vislabākās bildes sanākt tieši ar 24-70. Tas ir zoom objektīvs un ir domāts vairāk vai mazāk reportāžas foto. Parasti labiem foto žurnālistiem tāds ir kā galvenais objektīvs. Man arī tāds pats ir. Viņš ir kvalitatīvs, bet ko tad Tu gribi no 1000Ls vērta objektīva?
Ja gribi bildēt tieši cilvēku portretus vai kaut ko tādu, tad ir arī labākas alternatīvas un aptuveni 900Ls var ietaupīt. Piem., 50mm 1.8 objektīvs. Maksā tikai ap 80Ls

Ja vēlies iekārtot savu pirmo fotostudiju, tad Tev būs nepieciešamas 2 lietas:
1. Telpas,
2. Aprīkojums.

Ja Tu īrēsi, tad Tev katru mēnesi būs jāmaksā īre + PVN + komunālie maksājumi.
Ja Tev ir jau savā īpašumā telpas, tad tām ir jābūt pietiekami lielām, lai varētu fotografēt. Griesti nedrīkst būt pārāk zemi, un jābūt atkāpšanās distancei palielai.

Man pašam ir 40m2 fotostudija ar 3m griestiem un 7m atkāpšanos distanci.
Tā varētu būt ļoti vidēja lieluma studija.
Iepriekš fotografēju 27m2 studijā. Arī tīri tā neko, fočēt jau var. Ja būtu mazāka, tad būtu grūtāk strādāt.

Manu studiju var apskatīties šeit:
http://www.sulcs.lv/lv/fotostudija/

Par tehniku runājot.
Pats minimālākais, kas tev būs vajadzīgs, ir fotoaparāts, objektīvs un kaut kāda gaisma.
Parasti foto veikalos piedāvā pirkt 2 gaismu komplektu. Pēc manas pieredzes varu teikt, ka pilnībā ar vienu gaismu sākumā pietiek, ja ir ierobežots budžets. Arī softboxus nevajag nekādus īpašos. Parastie lietussargi pa pāris latiņiem derēs labi.
Par gaismu jaudām runājot. Viss atkarīgs no tā, cik tālu gaismas varēsi atļauties likt no modeļiem un kādus izkliedētājus lietosi. Gaismas cenu nosaka tās jauda, ražotāja brends, uzbūves kvalitāte un kaut kādas papildus funkcijas. Walimex, Interfit un Bowens skaitītos tādas normālas studijas gaismas, ko var vēl vidusmēra latviešu fotogrāfs atļauties. Profoto, Elinchrom un Broncolor jau ir ļoti dārgi brendi.

Noteikti vajadzēs gaismas statīvus, bez tiem nevar iztikt. Vidēji gaismas statīvs maksā ap 35Ls.

Vēl arī vajadzēs fona sistēmu. Vari būvēt no būvmateriāliem fonu vai vari lietot kādas iekaramās sistēmas un papīra ruļļus. Viss atkarīgs no Tevis pašas.
Manā pirmajā fotostudijā bija papīrs pielīmēts ar skoču pie sienas, jo nebija nekam citam naudiņas.

Pie manis iespējams arī īrēt labu fotostudiju, un ļoti daudzi jau nāk, tā kā taisīt pašam savu nav obligāti. Daudziem profesionāliem fotogrāfiem nav savu studiju nemaz. Līdz tādam līmenim vēl ir jāizaug un jāattīsta bizness, citādi, ja nebūs klientu, tas var izrādīties pat ļoti dārgs hobijs.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru